Morfars Trädgård

Morfars Trädgård finns i verkligheten. Huset är byggt 1860, 1920 bodde här Maria och Nils Ekvall, med tio barn. Nästan all mark användes som åkermark. På norrsidan växte fruktträd. Mina föräldrar flyttade till Hög i november 1962 tillsammans med Oma och Opa. Min syster föddes 1963, så var vi sex personer i familjen. Rune, vår far, hade redan ritningar till trädgården färdiga. Priset var 50.000 kr och för gödselstacken fick de betala 5.000 kr!
 
På 70-talet revs den övre delen av huset, högre fönster sattes in, en våning till och nytt tak byggdes. Det gamla stallet med tvättstuga gjordes om till gillestuga och byggnaden förlängdes med stall. Även ny tvättstuga och verkstad byggdes. Fårahuset har Rune ritat. Familjen odlade det mesta, köksväxter, bär och frukt. Allt togs om hand, speciellt på sommaren då vi barn ville leka och rida!
 
Rune var landskapsarkitekt och hortonom. Hans smeknamn på Alnarp var “Adonis”. Och här kommer berättelsen om Adonis ur den grekiska mytologin:
 
“Den vackraste av unga män var son till kung Kinyras av Cypern och hans dotter Myrrha. Gudarna förvandlade Myrrha till ett träd, och Adonis föddes ur dess stam. Eftersom han var ett resultat av incest gömdes han i underjorden, och Persefone skötte om honom. Med sin skönhet lockade han kärleksgudinnan Afrodite åtrå, och därmed krigsguden Ares svartsjuka. Adonis blev dräpt av Ares, förklädd till vildsvin, när han var ute på jakt. När han dödades under en vildsvinsjakt bad Afrodite Zeus att återuppväcka honom. "Zeus gick med på att föra den unga mannen tillbaka till livet, men han måste stanna i dödsriket på vintern och vara med Afrodite på sommaren. På så sätt växte plantor och träd på sommaren och dog på vintern."
 
Och därför är vår älskade fars smeknamn som ung och vacker, min fina logo-blomma ´Adonis vernalis´, våradonis.
 
Rune ritade och anlade trädgårdar på fritiden, de flesta växter odlades i plantskolan. Hela nuvarande perennerland och park var plantskola med små växter, även träd och buskar. Vår mor planerade, ”finritade” och planterade. Varje år skulle allt planteras om för försäljning. Alla hjälpte till efter förmåga. En timme ogräs = en timmes ridning! Vi hade alla möjliga djur, hästar, får, gäss, ankor, höns, katter, hundar och en gris en gång! Alla djur krävde omsorg och mat, allt hö bärgades, delvis för hand, hästarna drog vagnen.
 
2005 köpte min man och jag fastigheten och driver den vidare så gott vi hinner. Förändringar som vi gjort är bl a
Större växthus 2012;
Röda huset renoverat 2:a våningen 2013;
Ny söderkupa. Nytt slungrum för honung, 2014;
Nytt tak för fårahuset, 2015;
Nya norrkupor 2017;
Nya dörrar till stall och hus; Jordvärme 2018
Gula huset klart med WC, dusch och minikök 2019; Avlopp och vatten isamt spillvatten helt klart 2019;
Nya fönster till fårahuset; Solceller 2020
Sovrum och hall (golv, väggar) klart i röda huset 2021;
Vardagsrum klart; Redskapsbod klar 2022;
Nya fönster gula huset 2023; 
 
Mitt företag bildades 2015 efter jag tagit examen som Gesäll inom Biodling och kunde efter några månaders betänketid från Bolagsverket registreras som just Morfars Trädgård, något som trädgården kallats för de senaste 15 åren! Minnena efter våra föräldrar finns kvar, överallt ser vi spåren över deras livsgärning. Trädgården är öppen för allmänhet en gång om året, men för våra vänner året om! Välkomna!
 
Om du är släkt till någon familj som bott på denna adress, Hög 15:4, Hög 15:13 får du gärna ta kontakt med mig, jag håller på att sammanställa allt jag vet om fastigheten. Tack på förhand!